Browsing by Author "Montellano Duran, Natalia"
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Item Actividad antibacteriana de propóleos de abejas nativas y extranjeras provenientes del Bosque Seco Tropical Santa Cruz, Bolivia(2020) Pinto Rojas, Yulizabeth Daniela; Grisolia, Eugenia; Montellano Duran, Natalia; Universidad Autónoma Gabriel Rene Moreno. Facultad de Ciencias Agrarias, LIMAB (Laboratorio de investigación de microbiología ambiental), Santa Cruz – Bolivia; FCBC, Fundación para la Conservación del Bosque seco Chiquitano; BiotechnologyInstitute, Universidad Católica Boliviana San Pablo, Santa Cruz – BoliviaItem Actividad antimicrobiana del extracto etanólico de cáscara de Garcinia humilis (Achachairú)(2021) Cruz Mendez, J.; Montellano Duran, Natalia; Universidad Católica Boliviana “San Pablo” (Santa Cruz, Bolivia). Ingeniería en BiotecnologíaItem Actividad antimicrobiana del extracto etanólico de cáscara y arilo de talisia esculenta (Pitón)(2021) Limpias Hurtado, J. A.; Montellano Duran, Natalia; Universidad Católica Boliviana “San Pablo” (Santa Cruz, Bolivia). Ingeniería en BiotecnologíaItem Actividad antimicrobiana del extracto etanólico de pulpa de psidium guineense (Guayabilla)(2021) Zárate Andrade, R. A; Montellano Duran, Natalia; Universidad Católica Boliviana “San Pablo” (Santa Cruz, Bolivia). Ingeniería en BiotecnologíaItem Análisis de compuestos fenólicos y flavonoides en frutos tropicales de la Chiquitania Boliviana(2023) Limpias Hurtado, Jose Alberto; Flores Rodriguez, Paula A.; Coca Montaño, Rodrigo R.; Paz Silva, Valeria; Jacob E, Valera Aspetty; Montellano Duran, Natalia; Universidad Católica Boliviana “San Pablo” (Santa Cruz, Bolivia). Ingeniería en BiotecnologíaItem Análisis de propiedades fisicoquímicas y actividad antioxidante de Chonta (bactris gasipaes) Boliviana(2022) Plaza Hidalgo, Cecilia; Montellano Duran, Natalia; Universidad Católica Boliviana “San Pablo” (Santa Cruz, Bolivia). Ingeniería en BiotecnologíaItem Análisis de textura, color y actividad antimicrobiana de bactris gasipaes (Chonta)(2021) Plaza Hidalgo, C.; Montellano Duran, Natalia; Universidad Católica Boliviana “San Pablo” (Santa Cruz, Bolivia). Ingeniería en BiotecnologíaItem Antioxidantes, antimicrobianos y enzimas de frutas tropicales silvestres: caracterización químico-biológica y posibles aplicaciones.(2021) Cruz Méndez, J.; Plaza Hidalgo, C.; Suarez Donoso, N.; Zarate Andrade, R.; Flores Rodríguez, A.; Daza Rocha, F.; Limpias Hurtado, J.; Montellano Duran, Natalia; Universidad Católica Boliviana “San Pablo” (Santa Cruz, Bolivia). Ingeniería en BiotecnologíaItem Biological Activities from Vegetal Products in Latin America. In Food Byproducts Management and Their Utilization(2024) Montellano Duran, NataliaItem Book Review: Modern Epidemics, From Spanish Flu to COVID-19 by Salvador Macip Maresma(2021) Vargas, Paola A.; Alvarado-Arnez, Lucia Elena; Montellano Duran, Natalia; Universidad Católica Boliviana “San Pablo” (Santa Cruz, Bolivia); Instituto de Investigaciones de Enfermedades Tropicales IIET, Universidad Nacional de Salta UNSA, Salta, Argentina; Coordinación Nacional de Investigación, Universidad Privada Franz Tamayo (Unifranz), La Paz, BoliviaItem Caracterización biológica del fruto Allagoptera leucocalyx (motacuchí)(2022) Camacho, Ayelen J.; Montellano Duran, Natalia; Universidad Católica Boliviana “San Pablo” (Santa Cruz, Bolivia). Ingeniería en Biotecnología; Universidad Católica Boliviana “San Pablo” (Cochabamba, Bolivia).El motacuchí es un fruto tropical de una palmera baja que crece en todas las épocas del año y está ampliamente distribuida en la Chiquitania boliviana, este fruto no está caracterizado ni estudiado. El objetivo de este trabajo es caracterizar sus propiedades biológicas con el fin de promover su consumo y evaluar posibles aplicaciones. Las propiedades biológicas fueron determinados mediante métodos espectrofotométricos como: Folin-Ciocalteu, AlCl3, pH diferencial, DPPH●, ABTS●, turbidimetría y se hicieron antibiogramas. Los resultados mostraron que el fruto presenta compuestos bioactivos de interés como polifenoles, flavonoides y antocianinas con actividad antioxidante y antimicrobiana; siendo muybenéfico para la dieta y la salud. En conclusión, las propiedades determinadas en el fruto puedenposicionarlo como fuente potencial para el desarrollo de nuevos productos en áreas cosmética, alimenticia y farmacéuticaItem Caracterización de la actividad antioxidante y compuestos bioactivos de frutos tropicales de la Chiquitania boliviana.(2022) Montellano Duran, NataliaItem Caracterización fisicoquímica y antimicrobiana del fruto allagoptera leucocalyx (Motacuchi)(2021) Camacho Crespo, A.; Montellano Duran, Natalia; Universidad Católica Boliviana “San Pablo” (Cochabamba, Bolivia). Ingeniería Química; Universidad Católica Boliviana “San Pablo” (Santa Cruz, Bolivia). Ingeniería en BiotecnologíaItem Caracterización fisicoquímica, sensorial y antioxidantes de Lúcuma (Pouteria Lucuma)(2022) Daza Rocha, Fabiana. A.; Montellano Duran, Natalia; Universidad Católica Boliviana “San Pablo” (Santa Cruz, Bolivia). Ingeniería en BiotecnologíaItem Caracterización reológica de un biopolímero de gelatina y glicerina Rheological characterization of a biopolymer of gelatin and glycerin(2023) Gonzalez, Luna V.; Vargas Rojas, José A.; Montellano Duran, Natalia; Universidad Católica Boliviana “San Pablo” (Santa Cruz, Bolivia). Ingeniería en BiotecnologíaItem Caracterización sensorial y biológica de pouteria lucuma (Lúcuma)(2021) Daza Rocha, F. A.; Montellano Duran, Natalia; Universidad Católica Boliviana “San Pablo” (Santa Cruz, Bolivia). Ingeniería en BiotecnologíaItem Characterization of bioactive compounds, antioxidants and antimicrobial properties of Allagoptera leucocalyx(2024) Camacho Crespo, Ayelen J.; Montellano Duran, Natalia; Universidad Católica Boliviana San Pablo, Centro de Investigación en Ciencias Exactas e Ingenierías (CICEI), Bolivia; Biotechnology, Universidad Católica Boliviana San Pablo, Santa Cruz, BoliviaAllagoptera leucocalyx is a non-studied tropical fruit distributed in the Bolivian Chiquitania region. This study aimed to investigate its bioactive compounds as well as its antioxidant and antimicrobial properties to encourage its consumption and explore potential applications in various industries. The bioactive compounds: polyphenols, flavonoids, and anthocyanins were determined by the Folin-Ciocalteu, AlCl3, and differential pH methods. Antioxidant activity was assessed by the DPPH● and ABTS● assays, while antimicrobial activity by turbidimetry and antibiogram. The highest results obtained revealed significant levels of polyphenols (209 ± 12 mg GAE/100 g), and flavonoids (7.9 ± 0.1 mg QE/100 g). Moreover, the fruit exhibit antioxidant activity (9.3 ± 0.2 μmol Trolox/g by ABTS● and 5.9 ± 0.2 μmol Trolox/g by DPPH●) and antimicrobial activity against Shigella sp. In conclusion, these promising findings suggest that this fruit could be utilized in the development of new products within the cosmetic, food, and pharmaceutical industries.Item Cloud-controlled microscopy enables remote project-based biology education in underserved Latinx communities(2022) Montellano Duran, Natalia; Baudin, Pierre V.; Sacksteder, Raina E.; Worthington, Atesh K.; Voitiuk, Kateryna; T. Ly, Victoria; Hoffman, Ryan N.; Elliott, Matthew A.T.; Parks, David F.; Ward, Rebecca; Torres-Montoya, Sebastian; Amend, Finn; Vargas, Paola A.; Martinez, Guadalupe; Ramirez, Sandra M.; Alvarado-Arnez, Lucia Elena; Ehrlich, Drew; Rosen, Yohei M.; Breevoort, Arnar; Schouten, Tallulah; Kurniawan, Sri; Haussler, David; Mostajo-Radji, Mohammed A.Project-based learning (PBL) has long been recognized as an effective way to teach complex biology concepts. However, not all institutions have the resources to facilitate effective project-based coursework for students. We have developed a framework for facilitating PBL using remote-controlled internet-connected microscopes. Through this approach, one lab facility can host an experiment for many students around the world simultaneously. Experiments on this platform can be run on long timescales and with materials that are typically unavailable to high school classrooms. This allows students to perform novel research projects rather than just repeating standard classroom experiments. To investigate the impact of this program, we designed and ran six user studies with students worldwide. All experiments were hosted in Santa Cruz and San Francisco, California, with observations and decisions made remotely by the students using their personal computers and cellphones. In surveys gathered after the experiments, students reported increased excitement for science and a greater desire to pursue a career in STEM. This framework represents a novel, scalable, and effective PBL approach that has the potential to democratize biology and STEM education around the world.Item Composición nutricional y compuestos bioactivos del fruto Allagoptera Leucocalyx (Motacuchi)(2022) Camacho, Ayelen J.; Montellano Duran, Natalia; Universidad Católica Boliviana “San Pablo” (Santa Cruz, Bolivia). Ingeniería en Biotecnología; Universidad Católica Boliviana "San Pablo" (Cochabamba, Bolivia)Item Estudios preliminares de caracterización organoléptica y biológica de la jacaratia spinosa (Gargatea)(2021) Suárez Donoso, N.; Montellano Duran, Natalia; Universidad Católica Boliviana “San Pablo” (Santa Cruz, Bolivia). Ingeniería en Biotecnología